Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

"A becsület alapja"

FLIGBY a Navy SEAL civil kihívásokra felkészítő programjában

2017. május 26. - Mr. Fligby

Mindig büszkeséggel tölti el bennünket, ha a megoldásainkat ismert és elismert szervezetek alkalmazzák. Amikor pedig a maguk szakmájában a legjobbak választanak bennünket, úgy érezzük, megéri a nehezebb utat választani. A Navy SEAL a világ vezető elit katonai alakulata. A FLIGBY pedig már két éve az innen leszerelő katonák továbbképzési programjának része.

thf_1.jpg

"The Honor Foundation"

A speciális alakulatokban szolgálatot teljesítők beilleszkedése a civil világba nem egyszerű feladat. Több szervezet is segíti ezt a felkészítő folyamatot, köztük a The Honor Foundation (THF), amelyet a különleges egységeket irányító szakértők számára hoztak létre. A THF két éve már aktív FLIGBY partner, Michael Crooke (MC), ex Navy SEAL parancsnoknak köszönhetően. MC kiváló példája a sikeres pályamódosításnak, hiszen leszerelése után a Patagonia outdoor cégnél helyezkedett el, melynek később vezérigazgatója is lett; manapság pedig stratégiát tanít az Oregoni Egyetem dékánjaként.

A szolgálat nem múlik el nyomtalanul

Kevés olyan ügyfelünk van, amelyik ennyire komolyan veszi a program alkalmazását.

Nemrég végre lehetőségem nyílt meglátogatni a THF Virginia Beachi központját. A szervezet képzési főnöke, Jeff Pottinger, aki maga is a tengerészetnél szolgált, megosztotta velünk a tapasztalatait. Mielőtt belemennék a részletekbe, egy megjegyzés: kevés olyan ügyfelünk van, amelyik ennyire komolyan veszi a program alkalmazását. Jeff nem csak a szimuláció tartalmával és működésével van teljesen tisztában, de tökéletesen ismeri hallgatóinak az elvárásait is. Tanulságos volt megtapasztalni, hogy a különleges alakulatok egykori irányítói mennyire profik maradnak a feladataik megoldása során a civil életben is: nincs olyan részlet ami elkerülné a figyelmüket. Minden lehetséges helyzetre előre felkészülnek; tudják, hogyan reagáljanak, ha egy játékos vitatná a játék visszacsatolási rendszerét, és van tervük arra, hogyan kezeljék, ha a résztvevők rivalizálni kezdenének egymással az eredményeik ismeretében. A képzést menedzselő csapat pontosan tudja, mit akar elérni a szimuláció alkalmazásával. A precíz tervezéssel, határozott végrehajtással, majd a hibák feltárását és kiküszöbölését célzó értékelésekkel magas minőségű programokat valósítanak meg. Mindezt a formalitásokat kerülő szerénységgel, de a kiválóság tudatában. 

Miért érdekes a FLIGBY egy leszerelő Navy SEAL-nek?

A Gallup felmérései szerint az amerikai vállalatok munkatársainak 70%-a nem élvezi a munkáját. Ez a seregben ennek pont az ellenkezője: az emberek 70%-a érzi úgy, hogy azzal foglalkozik, amit mindig is szeretett volna csinálni.

Szóval miért is érdekes egy játék-alapú, kaliforniai borászatban játszódó vezetésfejlesztő szimuláció a leszerelő katonáknak? Jeff a következőket említette:

1. Felkészülés a vállalati világra - A hadsereg speciális környezet, melynek a szabályai jelentősen különböznek az üzleti szervezetektől. Általában ilyenkor arra gondolunk, hogy persze, a cégeket ma már nem parancs és utasítás-alapon szervezik, a különvélemény pedig nem számít árulásnak. Ennél azonban van egy sokkal érdekesebb aspektus. A Gallup felmérései szerint az amerikai vállalatok munkatársainak 70%-a nem élvezi a munkáját, az egészet szükséges rosszként éli meg. Nos, ez a seregben ennek pont az ellenkezője: az emberek 70%-a érzi úgy, hogy azzal foglalkozik, amit mindig is szeretett volna csinálni, és el sem tudja képzelni, hogy lehet a katonai szolgálatnál izgalmasabb és motiválóbb. A leszerelt katonákat így fel kell arra készíteni, hogy a munkahelyi környezet bizony jóval kevésbé ösztönző, a cégek pedig tele vannak olyan munkaerővel, akik többé-kevésbé utálják a feladataikat, és az egész munkahelyi környezetet. Ebből a szempontból a FLIGBY ideális modellező eszköz: a karakterek egy része a kiégés szélén, másik része pedig erősen alulmotivált. 

2. A speciális erőknél a döntéshozatalt férfiak dominálják - A különleges alakulatok belső szabályrendszere tiltja, hogy bizonyos harci cselekményekben nők is aktívan részt vegyenek. A program résztvevői számára így érdekes megtapasztalni, hogy női vezetők is jelentős befolyással lehetnek stratégiai döntésekre, illetve hogy a szervezeti konfliktusokban esetenként milyen aktív szerepet vállalnak. Annak, aki már játszott a FLIGBY-vel, aligha kell bemutatni Rebeccát, a Turul borászat értékesítési vezetőjét. Az ő szerepének, és a cég működésére gyakorolt hatásának az elemzése/értelmezése fontos eleme a THF programjának.

3. A vezetési kultúrák közötti különbségek tudatosítása - A hadsereggel kapcsolatos egyik leghamisabb előítéletünk, hogy a feladatokat az emberek gondolkodás nélkül, parancsok mentén hajtják végre. A különleges erők már régebben felismerték, hogy a gyorsan változó környezet a klasszikus döntési hierarchiák átgondolására kell, hogy ösztönözzön. Egy-egy komolyabb katonai akció ("projekt") végrehajtása a "megosztott vezetői modell" (Shared Leadership) mentén történik, amelynek alaptézise, hogy a szakértői döntéseket a szakértők hozzák. A parancsnok nem szól bele a végrehajtás (feladatmegoldás) módjába, hanem elfogadja a szakértő adott helyzetre vonatkozó ítéletét és döntéseit.

Shared Leadership (megosztott vezetés)

A modern szervezetek a sikerhez vezető úton egyre több kihívással szembesülnek: bizonytalanság, dinamikus változások, globalizáció, komplex munkafeladatok, és veszélyes működési környezet. Ezek a kihívások arra ösztönöznek, hogy az egyénekre épülő merev struktúrák helyett előtérbe kerüljenek a nagy teljesítményű csapatok („high performing teams”). Ezek a csapatok kerülik a hierarchikus vezetésre épülő közvetlen munkaszervezést, és inkább a tagok különböző szakismeretét és tapasztalatát mozgósítani képes, decentralizált vezetői modelleket preferálnak. Az így kialakuló menedzsment gyakorlatot nevezzük „megosztott vezetésnek” („shared leadership”), amely megosztja a tagok között a kezdeményezést, szabad utat engedve az adott helyzet eredményes kezeléséhez éppen szükséges szakértelem érvényesülésének. (Ezzel kapcsolatosan itt olvasható egy érdekes egyetemi kutatás.)

A Navy SEAL veteránok tehát olyan feladatkörnyezetből érkeznek, melyben az alá-fölérendeltség nem akadályozza a munkavégzést: a vezetők elfogadják a szakértők véleményét, akik viszont cserébe teljes felelősséget vállalnak a döntéseikért. A hagyományos nagyvállalati környezetben ez nem feltétlenül így működik. A katonákat tehát fel kell készíteni arra, hogy a munkahelyen az emberek nem bíznak meg 100%-osan egymásban, rendszeresen elrejtik valódi motivációikat, a vezetési eszköztár használatát pedig sok esetben nem a "közös ügynek", hanem az egyéni érdekek érvényesítésének rendelik alá. A sereg egyértelmű értékrendje és nyílt szabályrendszere után a katonák a civil munkahelyre veszélyes és öntörvényű dzsungelként tekintenek, melyekkel kapcsolatban a FLIGBY segítségével izgalmas tapasztalatokat szerezhetnek, még védett körülmények között.

4. A versengő magatartás megfelelő kezelése - A speciális erők tagjai rendkívül erős versenyző magatartásmintákkal rendelkeznek. Ezek az emberek folyamatosan összehasonlítják saját eredményeiket a saját csoportjuk átlagértékeivel és más csoportok teljesítményével. Ez nagyjából rendben is van, hiszen a háború zéró-összegű játék, nyertesekkel és szükségképpen vesztesekkel, mellyel kapcsolatban minden épeszű állam azt várja a "fiaitól", hogy győztesként zárják a konfliktust. A modern vállalati világban viszont a verseny és az együttműködés dinamikus összhangjának megteremtése fontos sikerkritériummá vált. A szervezetek ma gyakran egyszerre versenyeznek és kooperálnak egymással, ez pedig meglehetősen komplex helyzeteket eredményez. Ezek megfelelő kezelése pedig jelentősen túlmutat a "mi" és "ők" típusú különbségtételen, illetve a "győzzük le (konkrétan: öljük meg) őket" megközelítésen. A FLIGBY kiváló interaktív esettanulmány ebből a szempontból, hiszen a játékosok megtanulják, hogyan lehet kialakítani és fenntartani érzékeny egyensúlyi helyzeteket szervezeten belül és kívül egyaránt úgy, hogy mindeközben a vállalat jövedelemtermelő képessége fenntartható módon erősödjön.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a veteránok beilleszkedésének a legnagyobb akadálya a vállalati világ kultúrájába való beilleszkedés kudarca ("poor cultural fit"). Így vált az Egyesült Államok speciális erőitől leszerelő veteránok felkészítésének részévé a FLIGBY, amely közvetlen tapasztalatokkal (sőt, ÉLMÉNYEKKEL!) segíti az üzleti környezet megismerését.

Jó érzés, hogy ennek a szemléletformáló programnak a magunk eszközeivel mi is az aktív részesei lehetünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr212510313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása