Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

A vezetői szimulációk használatának előnyei

Miért érdemes kipróbálni?

2018. október 19. - Mr. Fligby

A vezetői szimulációk ("leadership simulations") az online "komoly játékok" piacának olyan speciális szegmensét alkotják, melynek célja a menedzseri munkára való felkészítés gyakorlati támogatása. Régebben már írtunk róla, hogy miért érdemes vezetőként szimulációt használni.

Most - az elmúlt két év vállalati tapasztalataira alapozva - összeszedtük azokat a legfontosabb előnyöket, amelyeket az üzleti szervezetek ezekkel a speciális fejlesztő eszközökkel realizálnak. A szimuláció eredményesebbé, gyorsabbá és felelősségteljesebbé teszi a vezetői munkát. Ezeket a hatásokat egy jól megtervezett, minőségi vezetői szimuláció a következő előnyökön keresztül érvényesíti:

fligby_characters_front_view.jpg

A FLIGBY vezetés-fejlesztési szimuláció virtuális karakterei - Belőlük kell ütőképes csapatot építeni 

1. Kockázatmentesen szembesít a vezetői kihívásokkal

A valóságos szervezetekben a tapasztalatszerzés meglehetősen problémás. Élő "hús-vér" embereken nem illik kísérletezni. De akkor hogyan szerezhető kellő gyakorlat a munkatársak motivációjában, vagy a konfliktusok eredményes feloldásában? Utánagondolt valaha bárki is, hogy hány kollégának megy el a kedve az egész cégtől, amíg egy-egy újdonsült főnök rátalál a saját stílusára, és képes lesz az embereket eredményesen, nagy rutinnal irányítani?

A vállalati visszajelzések alapján a FLIGBY legfontosabb előnye, hogy általa kockázatmentesen és valós időben tapasztalhatóak meg a vezetői szerepvállalás következményei

A szimulációkat úgy tervezik, hogy a virtuális karakterek visszajelzései, reakciói realisztikusak legyenek: megsértődnek, vagy éppen a motiváció egy magasabb fokára jutnak a vezető aktuális döntéseinek hatására. A következmények ráadásul a virtuális téren belül maradnak. Ha valami rosszul sül el, az nem jár valóságos következményekkel. Ezzel a vállalatok olyan intim "gyakorlótérhez" jutnak, ahol a vezetői eredménytelenségnek nincsenek valós negatív hatásai, ellenben a rendszertől kapott visszacsatolások jobb teljesítményre és tapasztalat-alapú tanulásra (kísérletezésre) ösztönöznek.

2. Addig lehet gyakorolni, amíg nem megy

Nehéz vitatni, hogy a gyakorlás a tanulás egyik leghatékonyabb módja. A vezetői szimulációk fontos funkciója, hogy egy-egy helyzet többször is "lejátszható", vagyis addig lehet gyakorolni, amíg a felhasználó nagy rutinnal nem alkalmazza az adott vezetési eszközt. A szimulációs térben megszerzett gyakorlat aztán jelentősen lerövidíti a szervezeti konfliktusok megoldását, mert a vezetők gyorsabban felismerik a személyes motivációkat, tisztában lesznek a várható reakciókkal és előre ismerik egy-egy döntési alternatíva lehetséges kimenetelét. Mindez megerősíti a vezetőkben a kezdeményezés igényét, növeli magabiztosságukat és kockázatvállalási hajlandóságukat.

3. Felkészít a kritikus helyzetek kezelésére

A kritikus helyzetekre való felkészülés - akárcsak a pilóták esetében - a tanulási folyamat rendkívül fontos eleme. A helyes cselekvés előfeltétele, hogy a vezetők ne éles helyzetben találkozzanak először különböző vészhelyzetekkel, hanem legyen gyakorlati tapasztalatuk, és magabiztosan alkalmazható forgatókönyvük a felmerülő váratlan problémák menedzselésére. A szimulációs térben szerzett élmények megfontoltabbá és következetesebbé teszik a vezetőket, akik határozott döntéseket hoznak majd az előre nem látott akadályok elhárítására.

4. Növeli az elkötelezettséget

Tapasztalataink szerint a jól felépített szimulációs történet a vezetői dilemmák valósághű bemutatása mellett magával ragadó is egyben. A fordulatos sztori és a jól kidolgozott virtuális karakterek teremtik meg az interaktív történetmesélés alapjait. A résztvevők így nem csak tapasztalatokat, de személyes élményeket is szereznek: azonosulnak a szereplőkkel és emocionálisan érintetté válnak a vezetői kihívások megoldásában. Ez az érzelmi meghatározottság személyesen is elkötelezetté teszi a vezetőket a tanulási és fejlesztési folyamatok, ezen keresztül pedig a szervezet és az általa kínált kihívások iránt. Mindez kimutatható motivációs többletet eredményez.

5. Érzékenyít

A vezetési szimulációk egyik legnagyobb erőssége, hogy láthatóvá teszik a menedzserek számára döntéseik következményeit. Ez egy olyan "szembesítési folyamatot" indít el, melynek hatására a döntéshozók érzékenyebbé válnak a környezetükben előidézett hatásokkal szemben. Ez a fajta érzékenyítés egyértelműen erősíti a szervezet integritását: a vezetők gyorsabban érzékelik a szervezeten belül és kívül bekövetkező (részben saját maguk által okozott) változásokat, illetve hamarabb felismerik a környezetben kínálkozó lehetőségeket.

6. Gyorsítja a fejlesztést: több dolog megtanulható kevesebb idő alatt

A szimulációk felgyorsítják a valóság menetét, eliminálva mindazokat a történéseket, amelyek a fejlesztési célkitűzések szempontjából lényegtelenek. Vagyis a felhasználók a valóságnak egy fokuszált részletével szembesülnek, ami jelentősen lerövidíti a tapasztalatszerzés időigényét. A FLIGBY például 6 órás játékmenetbe képes préselni 6 hónapnyi valós történést. Ezzel a tanulási folyamat idő és költséghatékonysága is növelhető. A szimulációk ráadásul egyszerre nagyszámú érintett számára hozzáférhetővé tehetők, és ez nagy előny a hagyományos tréning-megközelítéssel szemben.

7. Javítja a képzés megtérülési mutatóit 

A minőségi szimulációk fejlesztése során fontos szempont, hogy a résztvevők ne csak a feladatkörnyezet realisztikus leképezésével találkozzanak, hanem olyan motiváló tanulási környezettel is, amely folyamatosan a jobb eredmények elérésére ösztönzi őket. Ennek érdekében a fejlesztők speciális mechanizmusok alkalmazásával erősítik a felhasználói élményt. A tanulási/fejlesztési folyamat így Flow-élménnyé válik, melyre örömmel fordítanak időt és energiát a vezetők. A magas személyes motiváció garancia arra, hogy a szimulációban szerzett tapasztalatok érdemi változásokat eredményeznek a vezetői magatartásmintákban, biztosítva a fejlesztésbe fektetett idő és pénz gyors megtérülését.

8. Elemezhető adatokat szolgáltat

Az online szimulációk - a hagyományos készségfejlesztéssel ellentétben - kemény adatokat szolgáltatnak. A komplex értékelő rendszerek nem csak a játékos által megtett lépéseket rögzítik, hanem a különböző adatok kombinálásával akár profilozásra is alkalmasak. A FLIGBY a Turul borászat vezetőjeként meghozott döntéseket egy speciális értékelő algoritmus segítségével 29 vezetői készség szempontjából is elemzi, vagyis pontosan visszajelzi, hogy a felhasználó mely kompetenciákra épített inkább, és melyeket használt kevésbé a szimulációs térben. Ezek az adatok aztán előrejelzésekre (predictive people analyitcs) is használhatók, előrevetítve például a szervezet változási hajlandóságát akár belső (szervezeti egység szintű) vagy iparági benchmarkokkal összevetve. 

9. Bármikor bevethető

A valóságban nehéz előre tervezni egy-egy jelenség bekövetkezését. De mi van akkor, ha a menedzsereknek határidőre kell megtanulniuk, hogyan kell visszajelezést adniuk, ha a munkatárs elrontott valamit? A szimulációk előre modellezett helyzetei bármikor bevethetők, és igazíthatók a felkészítési folyamat ütemezéséhez. Nem kell megvárni, míg valaki hibázik ahhoz, hogy ki lehessen próbálni az elméletben már elsajátított "negatív visszacsatolási" technikákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr9314309539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása