Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Ezért érdemes vezetőként játszani

2016. január 29. - Mr. Fligby

Martin Reeves és Georg Wittenburg a Harvard Business Review-ban megjelent cikkében nem kevesebbet állít, minthogy a játékok lehetnek a vezetőfejlesztés új útjai. Habár elismerik, hogy a munkaidőt pasziánszozással kitöltő kollégák meglehetősen rossz hírnevet szereztek a játékoknak, cikkükben pont arra hívják fel a figyelmet, hogy a vezetőfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek érdemes lenne a játékokkal szembeni ellenérzésüket felülvizsgálni.

Vezetőkkel és stratégiai játékokkal való munkájuk során a játékok alkalmazásának öt előnyét határozták meg. Ezen sajátosságok megtalálhatóak a 2012-ben az „International Serious Play Award” vállalati kategóriájában aranydíjjal kitüntetett FLIGBY-ben is. Lássuk hogyan:

  • A játékok olcsó, valós idejű visszajelzést nyújtanak - Egy borászat újonnan megválasztott vezetőjeként nemcsak a beosztottak olykor csípős hangvételű reakcióit kell elviselnie a FLIGBY játékosának, hanem a fehér hajával Einsteinre emlékeztető Mr. Fligby olykor atyai dorgálásnak tűnő visszajelzéseit is. A játék egyik célja – azon túl, hogy maga a játékos a Csíkszentmihályi Mihály által „Flow”-ként jellemzett állapotba kerüljön – az, hogy mint "virtuális" ügyvezető segítsen a beosztottjainak is megtapasztalni a „Flow”-t. Amennyiben ez sikerül, a játék azonnali visszajelzést ad erről ("Flow trófea").
  • A játékok lehetővé teszik, hogy egy-egy ötlettel különböző interakciókon keresztül azonosuljunk - A FLIGBY színészekkel leforgatott jelenetei az elméleti vezetésfejlesztést átélhető, valós idejű interakciók sorozatává formálják, így elvont fogalmakat képesek kézzelfogható szervezeti kontextusba helyezni. Elsőre ez talán kissé ijesztőnek is tűnhet: mintha hús-vér emberek felett döntenénk. De pont ezáltal válik lehetségessé a későbbiekben a játék során meghozott döntések valós helyzetekre való átültetése. Egyetemi tanulócsoportok, vagy vállalati vezetők a közös játék során az interaktivitás újabb fokozatait ismerhetik meg: a játékban való előrehaladáshoz ugyanis egy-egy választási lehetőség alapos megvitatása és közös döntés szükségeltetik.

fligby_challenges.png

Tipikus döntési dilemmák a FLIGBY-ben (forrás: "Missing Link Discovered", 2015)

  • A játékokkal elemezni lehet a vezetők viselkedését - A FLIGBY kifejlesztői Csíkszentmihályi professzorral közösen – a Flow-alapú munkakörnyezet létrehozását és fenntartását, mint leghangsúlyosabb vezetői feladatot szem előtt tartva – határozták meg azt a 29 vezetői készséget, melyet a szimuláció nemcsak mér, hanem fejleszt is. A játék végén a készségek aktuális értékeinek meghatározása mellett a konkrét vezetői döntések elemzésére is lehetőség van.
  • A játékok különböző forgatókönyvek (szcenáriók) kipróbálására is jók - A szimulációnak – a valós élettel szemben – megvan az az előnye, hogy következmények nélkül újrakezdhető. Az egyes jelenetek újrajátszásával (vagyis a kapcsolódó döntések megváltoztatásával) konkrét munkahelyi helyzetek különböző kimenetei vizsgálhatók. A döntések kombinációja örökös változó lehet, azonban a Flow-ba kerülés bizonyossága változatlan.
  • A játékba egyszerre sok vezető bevonható - Mi is lehetne jobb választás egy cég számára, mint a FLIGBY-t elérhetővé tenni a különböző szakmai és hierarchikus szinteken dolgozó vezetők számára. A szimuláció játszható egyénileg és csoportosan; a történet "megoldása" maximum 10 órát vesz igénybe; egyszerre fejleszt, mér és visszajelzést is ad 29 vezetői készségről; így a vállalati elköteleződés, valamint egy új vezetői gondolkodásmód kifejlesztésének és megerősítésének örömteli eszközét kínálja.

 

A bejegyzés szerzője Nuszpl Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr268325632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása