Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Milyen a jó vezetés-fejlesztő szimuláció?

A három legfontosabb jellemző

2018. november 18. - Mr. Fligby

Vigyázat! Némileg szubjektív vélemény, de mi erősen hiszünk benne: egy vezetés-fejlesztő szimuláció valódi sikerét a technológiai professzionalizmus és a visszacsatolási rendszer komplexitásán túl érdemes keresni. Ezek persze nélkülözhetetlen összetevők, de meglétük a népszerűséghez még kevés. 

Definiáljuk a vezetési (leadership) szimulációt!

Az online vezetési szimulációk olyan döntési játékok, melyben menedzsment feladatokat kell megoldanunk egy adott kerettörténet mentén: a sztori a felhasználó döntései szerint alakul. A döntési pontokban több alternatíva közül választhatunk, és a választásnak megfelelően halad előre a történet. A rendszer a háttérben folyamatosan összesíti a döntéseket, és a különböző elemző-értékelő szabályoknak megfelelően ad visszacsatolásokat. A vezetési szimulációk leghatékonyabb formája az interaktív-film

Tapasztalataink szerint a felhasználók azokat a vezetői szimulációkat értékelik, amelyek erőteljes érzelmi reakciókat képesek kiváltani. Amikor a szimuláció által megjelenített tanulási folyamat erőteljesen emocionális,  személyes szinten von be, és ösztönöz véleményalkotásra. Ehhez pedig három összetevő szükséges:

  1. Egyensúly teremtés a realizmus és a képzelet között - Ez jellemzően két módon biztosítható.
    1. A szimuláció kerettörténetét olyan környezetbe érdemes helyezni, amely már önmagában is érdekes és izgalmas. Vezetési dilemmák egy kaliforniai borászatban ugyanúgy modellezhetők, mint egy unalmas irodai környezetben. Bátran válasszunk egzotikus helyszínt, de figyeljünk arra, hogy a szimulációban megjelenített konfliktusok és kihívások a klasszikus vállalati közegben is ismerősek legyenek!
    2. A szimulációs környezet megalkotásánál nem kell arra törekedni, hogy a teljes valóságot leképezzük, ez amúgy sem kivitelezhető. Inkább válasszuk ki a valóságnak egy olyan dimenzióját, amelyet viszont teljes realizmussal ábrázolunk. Amennyiben pl. az előzőekben már említett kaliforniai borászatot használjuk díszletnek, a mezőgazdasági dimenziókat érdemes csupán érintőlegesen megjeleníteni, a bemutatott vezetési dilemmákban szereplő karaktereket viszont célszerű részleten is kidolgozni. Ezt nevezzük mikrószimulációs megközelítésnek: a valóságnak csak egyes szegmenseit ábrázoljuk a maguk valószerű részletességével.
  2. Élvezetesség - Ha valami élvezetes, akkor azzal szívesen töltünk időt. Ez azoknál a szimulációknál fog működni, melyek...
    1. ...kerettörténete izgalmas és fordulatos. 
    2. ...szereplőit a felhasználók valóságos üzleti környezete ihleti, vagyis a felhasználók ráismernek egy-egy karakterre: "jé, nálunk is dolgozik egy pont ilyen fickó". Ez amellett, hogy szórakoztató, nagy segítségünkre lesz majd abban, hogy a szimuláció tanulságait a megrendelő szervezet számára is könnyen értelmezhetővé tegyük.
    3. ...tudatosan építenek a játékosítással (gamification) nyerhető előnyökre. Vagyis ügyesen bánnak a különböző videójáték technikákkal: van megnyerhető díj, működik az azonnali visszacsatolás, és folyamatosan nehezednek a megoldandó feladatok.  
  3. Személyes hangvétel - A felhasználók úgy érzik, a szimuláció személyesen szólítja meg őket. A kihívások és a döntési dilemmák hasonlóak azokhoz, amelyekkel ők is szembesülnek a munkájuk során, illetve a visszacsatolások kellően nyíltak és őszinték és ahhoz, hogy érzelmi reakciókat váltsanak ki. Végül is miről szól a vezetés (leadership)? Emberi viszonyulások igazgatásáról egy közös cél érdekében, melynek eredményessége túlnyomórészt irracionális tényezők (talán itt vállalható: ÉRZELMEK) mentén biztosítható. Ennek megfelelően egy jó vezetői szimuláció képes arra, hogy ne a vezetőt, hanem a funkció mögött rejlő egyént szólítsa meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr914379450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása