Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Miért pont borászat?

Megfontolások a FLIGBY kerettörténettel kapcsolatban

2015. augusztus 01. - Mr. Fligby

Miért pont egy kaliforniai borászatot választottunk a FLIGBY szimuláció helyszínéül? Természetesen kell egy jó sztori, amely képes megragadni az emberek fantáziáját. De ennél azért többről van szó.

A borászat témát maga Csíkszentmihályi prof. javasolta, még 2008-ban. Két jó érve is volt. Az egyik az, hogy a bor önmagában már "jól pozicionált" téma. Aki képes egy pohár bort élvezettel elfogyasztani, az vélhetőleg az élet olyan nagy igazságaira is nyitott, mint a Flow. A másik pedig egy magyar vonatkozás. A kaliforniai borbizniszt ugyanis a kalandos életű honfitársunk, Haraszthy Ágoston alapozta meg az 1850-es években, kevéssel azután, hogy lemondott San Diegoi seriffi pozíciójáról, de még azelőtt, hogy egy krokodil megette volna Dél-Amerikában.

boraszat_alaprajz.jpg

A kaliforniai Turul Borászat felülnézeti terve 2008-ból (©ALEAS Sims.)

Tény, hogy az emberek történeteken keresztül szeretnek tanulni. A jó sztori így nem csak a videójátékoknak, de a professzionális játékmechanizmusokat használó "komoly játékoknak" (serious games) is elengedhetetlen építőeleme. Az interaktív film műfajban ez fokozottan igaz. Mégis sokszor merül fel a kérdés, hogy egy fiktív kaliforniai borászat miként képes reális vezetés-szervezési dilemmákat modellezni. Vagyis fel lehet-e építeni egy borászatban játszódó cselekményre a menedzsment-kihívások szempontjából releváns tanulási mezőt. Meggyőződésünk, hogy igen. Öt fontos érvünk van:

  1. A borászat kellően elvont - Ha a szimuláció egy "átlagos irodában" (a felhasználók többsége számára naponta "megélt" helyszínen) játszódna, az emberek elsősorban a játék és a saját praxisuk közti különbségekre összpontosítanának. Olyan részleteket nagyítanának fel, amelyek mind alátámasztanák a naponta megélt helyzetek realitása és a szimulációs történet közti eltéréseket. Ez jelentős mértékben akadályozná a lényegi összefüggések felismerését, a tapasztalati tanulás és kísérletezés beindulását. Ezért is jó a borászat: az emberek többé-kevésbé tudják (vagy legalábbis tudni vélik), mi zajlik egy ilyen helyen, így elfogadják a történetvezetést és a lényegtelen részletek helyett a szimuláció által hangsúlyozott konfliktusokra összpontosítanak. Vagyis a figyelem célzottan irányítható.
  2. A történetet valós helyzetek ihlették -  A FLIGBY-ben bemutatásra kerülő szervezet dilemmákat mind valós, multinacionális munkakörnyezetben gyakran előforduló kihívások és konfliktusok ihlették. A vezető forgatókönyvírónk több mint tíz évet töltött nagyvállalati környezetben, munkáját pedig egy vezetésfejlesztési szakemberekből álló, nemzetközi team segítette. A történet és a karakterek véglegesítésében, valamint a visszacsatolási rendszer kidolgozásában Csíkszentmihályi professzor is aktív szerepet vállalt. Tehát a helyszín borászat, de a megjelenített szervezeti dinamika jóval általánosabb és közismertebb.
  3. Mikroszimuláció - A FLIGBY mikroszimuláció, vagyis a borászat működésének nem a teljes szakmai valóságát modellezi, hanem annak egy részletét, esetünkben a menedzsmenten belüli konfliktusokat. Nem vinikulturális vagy gazdasági kérdések kerülnek a középpontba, hanem az együttműködés kialakításához szükséges személyi és szervezeti feltételek.
  4. "Edutainment" - A vezetés-fejlesztéssel szemben támasztott elvárások az utóbbi pár évben jelentős mértékben megváltoztak. A vállalati képzéseken résztvevők olyan "belső megrendelőkké" váltak, akiknek az ideje drága, az igényeik pedig összetettek. Gyakorlati, gyorsan hasznosítható ismeretekre vágynak, miközben a képzéssel töltött idő nem lehet unalmas, a tanulási folyamatot pedig a direkt visszajelzések és a tanulásra fordított idő önálló beosztása kell, hogy jellemezze. A FLIGBY által bemutatott borászati környezet izgalmas és szórakoztató formáját kínálja a tanulásnak, miközben a vállalkozás munkatársaival kialakított virtuális interakció a valós munkahelyi kapcsolatos realisztikus modellje.
  5. A vezetői feladatok folyamatosan átalakulnak - Érdekes dolgokkal foglalkozni a mai világban egyre kevésbé kiváltság. Sokkal inkább lehetőség, amelyet a hálózat-alapú gazdaság és a projekt-orientált munkaszervezés mind több és több szakember számára kínál fel valós alternatívaként. Megismerni a napi munkarutintól eltérő szervezeteket népszerű szellemi kihívásnak számít, és erős motivációt biztosít a tanuláshoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr857646910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása