Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Media Hungary 2019

Az interaktív film, mint a profilozás műfaja

2019. május 17. - Mr. Fligby

Idén a FLIGBY műhely meghívást kapott Magyarország vezető médiakonferenciájára. Ez jó lehetőséget teremtett arra, hogy beszélgessünk kicsit az interaktív filmről. Amióta a NETFLIX 2018 decemberében bemutatta saját gyártású Black Mirror sorozatának "Bandersnatch" epizódját, jelentősen megnőtt az érdeklődés az interaktív-film, mint szórakoztatóipari műfaj iránt. A nézők (felhasználók? játékosok?) túlnyomó része persze odavan ezért az újításért, hiszen izgalmas dolog aktív részesévé válni egy kalandnak, és meghatározni, merre is haladjon a történetvezetés. 

bandersnatch_screen.jpg

Bandersnatch - Az első döntési pont: mit kérsz reggelire?

A várakozások ismeretében a Netflix nem spórolt az attarkción: új streaming-motort fejlesztett az epizódhoz, és ígérete szerint a közeljövőben több produkcióban is alkalmazza majd az interaktív filmes megközelítést. Ha az ember beleolvas a nemzetközi sajtó alapvetően pozitív kritikáiba, érdekes dolgokra lesz figyelmes. A művészeti értékelések mellett a részletesebb elemzések feltették a kérdést: mire jó ez az egész, úgy mégis.

Nyilván a szórakoztatás egy új formája van születőben, de ennél talán fontosabb, hogy az interktív filmben a néző döntési-streamje remek profilozási lehetőségeket rejt magában. A döntések ugyanis csak részben szólnak arról, hogy izgalmas kihívást kínálva megadják a virtuális világ irányításának illúzióját. Ennél fontosabb, hogy olyan elemezhető adathalmazzal ajándékozzák meg a szolgáltatót, amely alapját képzi fogyasztói profilok részletes kidolgozásának, és az egyéni preferenciáknak megfelelő tartalmak előállításának.

A sorozatok jelentős részét green-boxban forgatják: a látvány túlnyomó részét utólag, szoftveresen állítják elő (CGI=Computer Generated Image). A technika pedig mindinkább megengedi, hogy a végső verzió real-time, vagyis valós időben készüljön el: neked, a te elvárásaidnak megfelelően, amelyet az intelligens elemző rendszerek a történetben előzőleg hozott döntéseid alapján állítanak elő. Végül is nem mindegy, hogy a főszereplő mögött az utcán egy családi batár, vagy egy éppen a héten bemutatott kétüléses rodster parkol.

Tulajdonképpen a FLIGBY-nél mi is ezt csináljuk. Profilozunk az interaktív borászatos filmben meghozott döntések alapján. Nyilván nem azzal a céllal, hogy pontosan célozhassunk reklámokat, hanem hogy érdemi visszajelzést adjunk 29 alapvető vezetői kompetencia alkalmazási rutinjával kapcsolatban.

male_versus_female_leaders_fligby.png

Az elmúlt években egyébként elegendő mennyiségű felhasználói adatunk gyűlt össze ahhoz, hogy komolyabb trendeket is fel lehessen vázolni a vezetői magatartásminták értékeléséhez. Itt van rögtön az egyik leggizgalmasabb kérdés: vajon igazak-e a sztereotípiák a "női versus férfi" vezetők vonatkozásában. A fenti grafikon jól mutatja, hogy első ránézésre a hölgyek valóban inkább az érzelmi-alapú vezetői megközelítést részesítik előnyben, hiszen olyan kompetenciák, mint a felhatalmazás (empowerment), a diplomácia (diplomacy), vagy a "szociális rendszerekben való gondolkodás" képessége (social dynamics) jellemzően felülreprezentáltabb, mint a férfi vezetők esetében.

Jelenleg több olyan kutatást is indítottunk amerikai egyetemi partnereinkkel, amelyek tízezres nagyságú minták alapján elemzik ezeket a különbségeket (vagy éppen hasonlóságokat) a szervezeti hierarchiában betöltött pozíció, vagy éppen kulturális háttér függvényében.

Szóval interkatív filmekkel profilozni érdekes innováció. A szórakoztatás és a fejlesztés határán egyensúlyozni pedig valódi kihívás, különösen akkor amikor az "engagement" mindinkább alapelvárás a vezetésfejlesztésel kapcsolatban. Örömmel fogadtam el így a Media Hungary alapítójának, Csermely Ákosnak a felkérését, hogy röviden beszéljek erről a műfajról és a Flowról. Nagy megtiszteltetés volt számomra az előadás résztvevőinek pozitív visszajelzése, különösen Valéria posztjára vagyok büszke, ezúton is köszönöm! :-)

(A bejegyéz szerzője Vécsey Zsadány, az ALEAS Simulations, társalapítója)

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr1314821326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása