Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Coaching a flow tükrében

Péter Krisztina vendégbejegyzése

2018. szeptember 03. - Mr. Fligby

Mindenkinek lehetősége van arra, hogy befolyást gyakoroljon a saját valóságára.

Csíkszentmihályi Mihály

lifelonglearning.jpg

Az én valóságom 3 évvel ezelőtt kezdődött el kiteljesedni, amikor felfedeztem a self-coaching és a business coaching világát. Számomra ez a terület megnyitotta az önismerettel a fejlődés ösvényét és rávilágított a fontosságukra. Így az életem részévé vált a lifelong-learning, a tudatosság fenntartása, tapasztalataimat pedig egy magyar business coachinggal foglalkozó cégnél mint önkéntes mélyíthettem el. Két évvel később ott tanultam meg és szereztem meg a DIADAL módszertan alapú business coach végzettséget is. Ezekkel a tapasztalatokkal sok katartikus élményben volt részem, segített megerősíteni coach kompetenciáimat és identitásomat valamint a későbbi üzleti céljaimat.

Jelenleg egy új irány, a pozitív pszichológia és a Flow elmélet egészítette ki a valóságomat. Például rájöttem, hogy életem eddigi legnagyobb Flow élményeit az úszás és a coaching adják. A Flow eléréséhez több komponens szükséges, mint például a tiszta cél, azonnali visszajelzés, kihívások és készségek egyensúlya, kontroll, éntudat megszünése stb. A Csíkszentmihályi Mihály professzor által meghatározott flow élmény a tökéletes belevonódás, a fókuszáltság állapota. A kihívás, akár a tópart másik oldala, mint nehezített de meghatározott cél jelenik meg, mégis ott van az úszás képességének a bitroklása. Az "én", mint egyén képességét a visszajelzés igazolja, mely érkezhet akár embertől, akár a folyamattól magától. A pillanat szenvedélyességét az emberi jelenlét tulajdonképpeni elvesztése, a folyamat automatikus átalakulása jelenti. Ez az átalakulás megszünteti a pillanat időben való meghatározottságát. Paradoxnak hangzik a meghatározás, de a végbemenő folyamat egyediesített módon valósul meg, így a bevonódásnál nem számít hogy egy vagy öt órát töltök az adott tevékenységgel.

A coachee kimondott szavait és irányait a coach tanácsadás mentesen, de őszinte, pozitív visszajelzésekkel támogathatja meg. Ez a coachee számára is Flow élményt jelenthet.

A coaching ezeket a tényezőket többszörösen megerősíti. Adott egy objektív, tanácsadás-mentes módszeren alapuló személyiségfejlesztés. A bevonódás, a Flow tényezői mégis kézzel foghatóak. Egy kihívásokkal teli, komplex folyamatról beszélünk. Mind a folyamat kezdetével, mind az egyes szekciók megkezdésével újra és újra meg kell határoznunk célokat. Nagy végső célt, és a folyamat közbeni kis célokat. Ha ez a  végső cél előre nem meghatározott, akkor az ügyfél jelenlegi állapotát, körülményeit és problémáját addig járjuk körbe, ameddig meg nem jelenik egy specifikusan meghatározott cél. A coachnak a felelőssége, hogy fókuszáltan fenntartsa ezeket a célokat. Ezek erős alapot adhatnak az üléseknek. Mindezt úgy, hogy közben figyeljen az ügyfélre, az érzéseire, kimondott és ki nem mondott szavaira, hiedelmeire és testtartására. Az ügyfél verbális és nonverbális jelein át, azokat felhasználva kell vezetni az ülést, és így választania a coachnak eszközöket, feltennie a kérdéseket, vagy az aktív hallgatásával bíztatnia az ügyfél kibontakozását. A coachee kimondott szavait és irányait a coach tanácsadás mentesen, de őszinte, pozitív visszajelzésekkel támogathatja meg. Ez a coachee számára is Flow élményt jelenthet, hiszen biztosított számára egy támogató fókuszált közeg. Szemben áll egy nehézséggel, ami kihívás a számára de megerősítést kap arról, hogy lépésről lépésre, egy akciótervvel képes lesz azt elérni. Tisztázni tudja a jelenlegi helyzetét, hogy aztán elérje a jövőképet.

Mi az ami számomra a coaching során ezen kívül Flowt adhat? Mint business coach, elsődleges nagy célom az emberi életek, köztük természetesen saját életem segítése és fejlesztése. Minden coacheem témája és célja egyedi. Kihívást hordoz magában. Bevonódást igényel. Természetesen tanulhatóak tematikához igazodó eszközök, kérdések, de ezeknek hatása és kimenetele egyéni szinten változó. Ami változatlan minőségű, az a coach kompetenciák jelenléte, mint a bizalmi közeg kialakítása, a célorientáltság, az objektivitás, az aktív hallgatás fenntartása. Ezzel létrejöhet egy olyan szintű ráhangolódás, egy összekapcsolódás, ami egy igazán mély kapcsolatot, egy időtől független, már-már automatikus valóságot hoz létre. Ezek olyan értékek, amik segítenek engem a boldogabb élet elérésében, és hogy minél több Flow élménnyel gazdagodhassak.

kriszti.jpg

 

 

 

A szerző business coach, az ALEAS Hungary Kft. programfejlesztő csapatának tagja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr3514219331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása