Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Az interaktív filmről röviden

A FLIGBY, mint a felhasználók döntései alapján vezérelt történet

2015. július 26. - Mr. Fligby

A FLIGBY műfaji meghatározása nem is olyan egyszerű feladat. Nyilván adódik a besorolás, hogy egy összetett vezetés-fejlesztő ("leadership development") szimulációról van szó. Érdemes azonban részletesen is megismerni a kapcsolódó fogalmakat.

"Az emberek hatékonyabban tanulnak, ha nem is tudják, hogy éppen tanulnak. Inkább a saját fejünk után megyünk, és nem szeretjük, ha megmondják nekünk, hogy mit is kellene megtanulnunk" - Clark Adrich

Komoly játék

A komoly játékok (serious games) olyan számítógépes (jellemzően online) alkalmazások, melyek videójáték mechanizmusokat felhasználva közvetítenek célzott információkat (ismeretet), segítenek a tanulás tárgyát képző jelenség megismerésében, és a megoldási folyamat begyakorlásában. Ennek megfelelően abban különböznek a klasszikus digitális játékoktól, hogy céljuk nem elsősorban a felhasználó szórakoztatása, hanem a megértési és tanulási folyamat játékos támogatása.

A komoly játékok egyik leggyakoribb formája a "szimuláció". 

Szimuláció

A komplex rendszerek (mint például egy üzleti szervezet, vagy egy vezetési dilemma) vizsgálata a gyakorlati életben meglehetősen bonyolult feladat. A szimulációk ehhez adnak támogatást azáltal, hogy lehetőséget biztosítanak az adott rendszer rugalmas modellezésére. Vagyis a szimuláció egy olyan elemző eszköz, amely lehetővé teszi ellenőrzött kísérletek elvégzését. Ezek alapján a valóság egy leegyszerűsített modelljének elkészítéséről van szó, mellyel vizsgálhatóvá válnak az eredeti rendszert leíró események és folyamatok.

A FLIGBY esetében egy fiktív kaliforniai borászatot modellezünk, mikroszimulációs technikával. Ez azt jelenti, hogy a szimuláció a borászatok komplex világának csak néhány részletét jeleníti meg "élethűen", a többi dimenziót figyelmen kívül hagyja vagy erősen leegyszerűsíti. A FLIGBY ennek megfelelően nagyon valóságszerűen ábrázolja a karakterek konfliktusait, illetve ezeknek az egyéni Flow-állapotokra gyakorolt hatását, de a képzeletbeli "Turul Winery" mezőgazdasági folyamatait például jóval nagyvonalúbban kezeli.

"Elágazó elbeszélés" (Branching-story)

Az elágazó szerkezetű (branching) elbeszélések speciális, fa-struktúrájú döntési modellre épülnek. A film bizonyos pontokon megáll, és felkínál a felhasználó számára adott számú továbblépési lehetőséget. A történet a felhasználó választásnak megfelelően halad tovább. A döntések nyomán így alternatív történetek jönnek létre, és a csomópontoknál történő elágazások mentén haladva a filmnek akár több végkifejlete is kialakulhat. Az döntési struktúrát (az alternatív történeti szálakat) nagy körültekintéssel kell megtervezni, hiszen minél több az elágazás, annál bonyolultabb a struktúra.

fligby_elagazasi_struktura_20150726_v1_0.jpg

Interaktív film

Interaktív filmnek nevezzük azokat a videó-alapú alkalmazásokat, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a néző (játékos) valamilyen interakció eredményeként beavatkozhasson a műbe, ezzel pedig változást idézzen elő abban. Az "elágazó történetre" épülő interaktív film esetében a sztori megáll egy-egy döntési pontban, ahol a játékos határozza meg a továbblépés irányát. Így a történetnek két vagy több lehetséges folytatása is keletkezik. Ezek, mint párhuzamos dimenziók egyszerre vannak jelen az alkalmazásban, de a játékos mindig csak az általa választott következményekkel szembesül.

Az interaktív film a profilozás műfaja. Bővebben erről itt!

Nyilván a szórakoztatás egy új formája van születőben, de ennél talán fontosabb, hogy az interaktív filmben a néző döntési-streamje remek profilozási lehetőségeket rejt magában. A döntések ugyanis csak részben szólnak arról, hogy izgalmas kihívást kínálva megadják a virtuális világ irányításának illúzióját. Ennél fontosabb, hogy olyan elemezhető adathalmazzal ajándékozzák meg a szolgáltatót, amely alapját képzi fogyasztói profilok részletes kidolgozásának, és az egyéni preferenciáknak megfelelő tartalmak előállításának.

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr297419784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása