Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

FLIGBY filozófia

Döntések modellezésére épülő vezetésfejlesztés

2015. május 17. - Mr. Fligby

A jó vezetés meglehetősen összetett rutin: egyszerre több dimenzióban is helyt kell állni, miközben egymással gyakran ellentétes dolgokat kell harmonizálni: a sürgőset a fontossal, a mennyiséget a minőséggel, vagy az operációt a stratégiával. Egy biztos: a jó vezetés nem csak a megfelelő készségeken múlik, hanem jelentős mértékben értékekről is szól.

A FLIGBY érték-alapú vezetői szemléletet közvetít. Annak a tanulságát, hogy egy alapjaiban megváltozott világ (értékteremtési logika) felelős és kezdeményező résztvevője (alakítója) bizony a korábbiaktól eltérő készségekkel lesz sikeres. A változások sebessége szédítő, ami meglehetősen gyorsan felülírja az aktuális szabályokat, de az biztos trendnek látszik, hogy jelentős szerep jut a "megérzésnek" (intuíció), az együttműködésnek (kooperáció), és a vállalkozói szemléletnek (felelős kockázatvállalás). Itt van példaként a Google, amely deklaráltan az ember-ember közötti értékteremtő interakciók kialakítását tekinti az egyik legfontosabb kompetenciának az elkövetkező évtizedre.

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy miként lehet ezeket a komplex megközelítéseket beépíteni egy online fejlesztő játékba. Nos, lényegi jellemző, hogy a megoldandó feladatok és az ezekhez kapcsolódó visszacsatolások több különböző gondolati síkon mozogjanak párhuzamosan. A szimuláció egy izgalmas intellektuális utazást kínál, amelyben fontos felismeréseket tehetünk saját magunkkal kapcsolatban. Ehhez persze többre van szükség egy könnyed délutáni sétánál. A FLIGBY által kínált tanulási folyamat igazi "tour de force", melynek állomásait egy körforgás-szerű logikai rendszerbe sűrítettük ("FLIGBY filozófiába", ahogyan mi neveztük). Így jól szemléltethető, hogy mi is volt a célunk a szimuláció megalkotásával.

fligby_filozofia_20150517_v1_0_1.jpg

A kiinduló- és egyben végpont Csíkszentmihályi prof. csodálatos Flow elmélete, amely a kiemelkedő személyes teljesítmények kiapadhatatlan forrása. Ez a kaland itt kezdődik, és itt is ér véget. A megtett út során azonban feltárul előttünk a világ: szemlélődőből döntéshozóvá válunk, aki konkrét helyzeteken keresztül tapasztalhatja meg a vezetői szerepvállalás felelősségének súlyát. A FLIGBY küldetése, hogy felismerjük a példamutatás erejét. Az, hogy megmutassuk, miként formálják döntéseink a saját sorsunkat és mások életét. A döntéshozatal a legmagasabb szintű vezetői tevékenység. Akkor válik valaki vezetővé, amikor elkezdi meghozni saját döntéseit, és ezek következményeiért vállalja is a felelősséget. Ennek megfelelően a FLIGBY is döntésekről szól. 150 egyszerűbb vagy éppen összetettebb választásról, melyek megoldása során alkalmunk van részleteiben is megismerni, milyen hatással vagyunk másokra, a környezetünkre. Mert vezetőként bizony megadatik a lehetőség, hogy beleszóljunk a történések alakulásába. Élni ezzel a lehetőséggel pedig a legnagyszerűbb dolgok közé tartozik a világon.

Azt, hogy a FLIGBY-vel valami értékeset alkottunk, akkor érzem igazán, amikor a játékosok elmesélik, milyen felismerésekre tettek szert, miközben elirányították a képzeletbeli kaliforniai borászatunkat. És bár a kerettörténet mindenki számára ugyanaz, az igazán fajsúlyos tanulságok egyénről-egyénre változnak.

Számomra a legfontosabb üzenet, hogy a vezetés ("leadership") ma már deklaráltan többet jelent szervezetek professzionális irányításánál. Sokkal inkább olyan kezdeményező szerepvállalásról van szó, amely akár szervezeti kontextus nélkül is értelmezhető. Megkockáztatom, hogy a mai, hálózatalapú világban - ahol a "freelancerek" (szabadúszók és független vállalkozók) nagyjából már annyian vannak, mint a klasszikus munkavállalók -, a vezetéshez nem szervezetek, hanem értékek és ezek mentén kialakuló tartalmas emberi kapcsolatok kellenek. Készüljünk fel rá, és ízlelgessük: MINDENKI vezető, aki hajlandó meghozni a rá váró döntéseket és szembenéz ezek következményeivel!

(A szerző Vécsey Zsadány, az ALEAS Sims társalapítója)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr607464996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása