Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Miért csak fehér karakterek vannak a játékban?

Kulturális sokszínűség versus személyes konfliktusok a FLIGBY-ben

2017. április 10. - Mr. Fligby

Először Dél-Afrikából érkezett a visszajelzés, hogy némileg "egyhangú" a FLIGBY Turul Borászatának munkatársi összetétele. Valamennyi karakter fehér ugyanis, ez pedig egy deklaráltan sokszínű kultúrában aggályosnak tűnhet. Aztán megkaptuk ugyanezt a kérdést Kanadából, legutóbb pedig az Egyesült Államokból is, így szükségét éreztük a hivatalos állásfoglalásnak. Már csak azért is, mert a szereplők kiválasztása tudatos döntések mentén zajlott. 

A Turul Borászatot szétfeszítik a személyes konfliktusok

A játék célja a személyes konfliktusok romboló hatásának bemutatása. Az alkotók által megfogalmazott üzenetek nemkívánatos többletjelentést kaphatnak, ha ezeket az ellentéteket különböző bőrszínű szereplők között mutatnánk be.

A karakterek között rendkívül éles személyes konfliktusok alakulnak ki a játékmenet előrehaladtával, amelyek esetenként támadó, bántó és sértő megnyilvánulásokban csúcsosodnak ki. A játék dinamikája és az arra épülő tanulási folyamat ezeknek a nézeteltéréseknek a mentén formálódik. Ehhez az szükséges, hogy a személyes megnyilvánulásokat életszerű direktséggel ábrázoljuk. Ezek a konfliktusok különböző munkahelyi helyzetek és üzleti lehetőségek eltérő megítéléséből, valamint személyes antipátiákból és érdekellentétekből fakadnak, akárcsak a való életben.

A konfliktusok életszerűen éles bemutatásával az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a szervezeti teljesítményt gátló tényezőkre. Amennyiben ezeket a konfliktusokat különböző rasszokba tartozó karakterek között ábrázolnánk, akkor a nyers és realisztikus stílus miatt félő, hogy teljesen más értelmezést nyerne egy-egy megnyilvánulás. Ennek megfelelően tudatosan kerültük, hogy a kiélezett személyes konfliktusok különböző bőrszínű karakterek között jelenjenek meg.

A nagy kaliforniai "olvasztótégely"

A kaliforniai bor-bizniszt a különböző kulturális hátterű szereplők együttműködése és egymás iránti tisztelete tette naggyá.

Magának a szimulációs helyszínnek a megválasztásában fontos szerepet játszott, hogy a bemutatásra kerülő üzlet (kaliforniai boripar) eredményeit különböző kulturális háttérrel rendelkező szereplők hatékony és egymás tiszteletére épülő együttműködése tette naggyá. És itt nem csak a fizikai munka nagy részét elvégző mexikói munkavállalókra érdemes gondolni, hanem például a kaliforniai bor minőségét és hírnevét megalapozó olasz Mondavi családra, vagy a szimuláció képzeletbeli Turul borászatának magyar gyökereire, melyet a kaliforniai bor "atyjaként" is tisztelt Haraszthy Ágoston személye ihletett.

A FLIGBY karakterek között bemutatott konfliktusok olyan aktuális társadalmi kérdéseket is érintenek, mint az „aging”, illetve a különböző generációk együttműködésének problémái. Ennek az erőteljes bemutatása, illetve szervezetromboló hatásainak érzékeltetése szintén nehezebb lenne, ha a konfliktusban érintett felek között a korkülönbségen kívül egyéb jelentős kulturális különbségek is megjelennének.

 

(A szerző Vécsey Zsadány, az ALEAS Sims társalapítója) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr1612398771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása