Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

21. századi készségek

és ezek helye a vezetés-fejlesztésben

2017. február 26. - Mr. Fligby

Nemrég érdekes kérdéssel fordult hozzánk a kanadai partnerük: vajon a FLIGBY által tesztelt és mért készségek "21. századi" készségeknek (21st Century Skills) számítanak? Elsőre az jutott eszembe, hogy a FLIGBY "people analytics" architektúrája 2008 és 2012 között készült, így mint kompetencia-alapú fejlesztő program alapvetően a 21. századi gondolkodás DNS-ét hordozza magában. Ennél azonban nyilván adódik komolyabb és szakmaibb válasz is. 

Mivel a "21. századi készség" kifejezéssel, mint koncepció, még nem találkoztam, gyorsan utánanéztem, mit is takar ez pontosan. Valószínűleg azért nem volt ismerős ez a terminológia, mert elsősorban a közoktatási stratégiák használják. A "21. századi" jelző pontosan leírja lényeget:

"a hálózati társadalomban nélkülözhetetlen készségekről és kompetenciákról van szó".

Ezek között találjuk a "kommunikációt", az "együttműködést" és a "csapatmunkát", a "kreativitást", az "innovációt", a "kritikus gondolkodást", a problémamegoldás készségeit és kompetenciáit. A legtöbb kezdeményezés érinti az információs műveltség, az IKT műveltség, a média műveltség területeit, az újabb megközelítések pedig az életvitelhez és a karrierhez szükséges készségeket és kompetenciákat – mint a "rugalmasság", "alkalmazkodóképesség", "kezdeményezőképesség", "önszabályozás", "produktivitás", "vezetés", "felelősségvállalás" – is kiemelik. Bővebb magyar nyelvű leírás itt, ez itt pedig egy összefoglaló angolul.

21st_century_skills.JPG

Szóval akkor adódik a kérdés: a FLIGBY készségek "21. századi" készségek-e, vagy sem? A fentieket figyelembe véve a következőkre jutottam:

  1. A 21. századi készségek 21. századi szervezeteket támogatnak - Vagyis szervezetfejlesztési szempontból akkor tekinthető egy készség 21. századinak, ha a vállalati döntéshozatalban érvényesülve hatékonyan támogatja a VUCA világgal kompatibilis szervezeti és üzleti modelleket. A FLIGBY alapvetően Csíkszentmihályi professzor "Jó üzlet" kutatásaira épül. A vizsgálat eredményeit összegző interjúkötetben olyan vállalatok meghatározó vezetői beszéltek a 21. század kihívásainak megfelelő szervezési logikákról, mint az Apple, a Body Shop, a Microsoft, vagy a Novo Nordisk. A szimulációban tesztelt kompetenciákat ennek a kutatásnak a másodelemzésével határoztuk meg.
  2. A 21. századi készségek érték-alapú szerepvállalásra készítenek fel - Ahogyan Michael Crooke, az egyik legbefolyásosabb szakmai támogatónk megfogalmazta, "Good business is about values". Vagyis a jó üzlet értékekről szól. A FLIGBY ebből a szempontból határozott kiállás többek között az "együttműködés", a "természeti és társadalmi környezet iránt érzett felelősség", a "fair verseny", a "tanulás feltétlen tisztelete" vagy a "változások folyamatos kezdeményezése", mint értékek mellett. A szimuláció kihívásait olyan dilemmák köré építettük, melyeket ezen elvek mentén lehet feloldani. A kompetenciák így fontos szerepet játszanak egy újszerű etikus vezető gyakorlat megerősítésében.
  3. A 21. századi készségek új tartalmat adnak a vezetésnek - Az új szervezeti és üzleti modellek új vezetői szerepeket preferálnak. A Csíkszentmihályi professzor által vázolt "Jó üzlet" koncepció egyértelműen a "leadership" terminus kiterjesztését vetíti előre. A vezetői szerep napjainkban elválik a hierarchikus meghatározottságtól. A hálózatosodás és a robotizáció erősödésével az értékteremtés szinte valamennyi szintjén előtérbe kerül a felelős döntéshozatal, a komplex problémák átlátásának és a legkülönbözőbb érdekcsoportok (stakeholderek) összehangolásának képessége. A 29 FLIGBY készséget annak megfelelően állítottuk össze, hogy segítségükkel jól körülírható legyen ez az újfajta leadership megközelítés.

Nos, mindezek alapján úgy gondolom, a FLIGBY programmal mért és fejlesztett készségek 21. századi kompatibilitása nehezen vitatható. Köszönöm Abonyi "Ari" Árpádnak, hogy felvetette ezt a kérdést.

 

(A szerző Vécsey Zsadány, az ALEAS Sims társalapítója) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr5612289993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása