Jobb világban akarsz élni?... Legyél jobb vezető!

FLIGBY magyarul

FLIGBY magyarul

Jó volt FLIGBY-zni...

Egy tesztelő beszámolója

2018. január 16. - Mr. Fligby

A bejegyzést dr. Németh Krisztina jogász/szakmai tanácsadó (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) készítette

A FLIGBY-ről, a Flow-alapú vezetésfejlesztő szimulációról a Joint Venture Szövetség előadásán, a Bespoke Principles társalapítójától, Benyovszky Tündétől hallottam először. Azt pedig, hogy a FLIGBY munkavállalóként nekem is hasznomra válthat, akkor vált egyértelművé, amikor a bemutatón vezetőként az egyik virtuális karakternek – tehetséges, de arrogáns munkatársnak – kellett visszajelzést adnom. Míg én azt gondoltam kiemelni, hogy becsülöm a kolleginát az éles észjárásáért, a közelemben ülő FLIGBY-nagykövet, Buzády Zoltán prof. mosolyogva megsúgta, hogy ilyen esetekben határozottan megálljt kell parancsolni a csoportba illeszkedést gátló munkatársnak. Ezt a jelenlevő, többségében vezető-beosztású hallgatók is hasonlóan gondolták, de azért nekik is okozott elég fejtörést a FLIGBY.

A szimuláció későbbi kipróbálása és végigjátszása igazolni látszott, hogy az valóban segíthet a hasonló fehér foltok felszámolásában. Magam hiába szerettem Csíkszentmihályi Mihály Flow-ját és a FLIGBY alapját adó „Jó üzlet” könyvet is, az olvasmányszintű élmény nem feltétlenül járt azzal, hogy a leírtakat alkalmazni is tudtam volna. Így megerősítést nyert a régi tapasztalat, miszerint a hatékony tanuláshoz az újdonságok megismerése mellett a gyakorlat is elengedhetetlen. A szimulációs program aktív részvételt és rengeteg döntéshozatalt követel meg, ez pedig figyelemreméltó hatékonyságot ígér.

Érdekes volt megfigyelnem, hogy a választásaim után milyen nagyon vártam a virtuális mentorként megjelenő Mr. Fligby visszajelzéseit, hogy vajon jól oldottam-e meg a helyzetet – akkor is, ha nem volt mindig egyértelműen pozitív a véleménye a döntéseimről. A felmerülő kérdések megválaszolására ugyan gazdag vezetőképzési irodalom is hozzáférhető a program könyvtárában, a legtöbbet mégis – ahogyan a való életben – a csapatomban dolgozó (virtuális) kollégák visszajelzéseiből tanultam. A szimuláció maga is végig, szinte nevelés-szerűen hangsúlyozza az azonnali, őszinte és pontos visszajelzés fontosságát. A kapott visszajelzések segítsége mellett érzékelteti, hogy ugyanezt fordítva is igaz: a visszajelzést a dolgozók számára is biztosítani kell. Magyar szemmel a kölcsönös visszajelzés jelentőségét nehéz alul hangsúlyozni.

Meglepetések persze ezen kívül is akadtak: dacára így annak, hogy mennyire érdekel a pszichológia, és az életben is igyekszem odafigyelni a környezetemben lévőkre, az egyik jelenet alapján több érzékenységet javasolt a szimuláció. Megdöbbentő volt látni, hogy mennyire számít, hogyan figyelek, miként vonok le következtetést a reakciókból, és főleg, hogy különböző karakterekkel hogyan tudok együttműködni. Bár elméletben a legtöbbször sejtettem, hogyan is kellene helyesen eljárni, a gyakorlati megnyilvánulásaimmal kapcsolatban több fejlesztési javaslatot is kaptam.

Többek között emiatt ajánlom a FLIGBY használatát. A szimulációval az eddig árnyékban maradt tulajdonságainkat fedezhetjük fel, de – ahogyan a repülőgépes-teszteken – a való életnél gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban, remélhetőleg számos érzelmi zsákutca kikerülésével. A már korábban ismert korlátok ismételt felbukkanása pedig segíthet annak meghatározásában, hogy milyen jó tulajdonságainkra érdemes építeni. Az együttműködés értékét hangsúlyozó szervezetek korában ez mindenki számára – legyen szó akár kezdő vagy rutinos vezetőkről – létfontosság ismeretek.

További hasznos jellemző, hogy a szimuláció a játékosról átfogó személyiségrajzot is ad, amely a tapasztalatok alapján hiteles képet adnak a felhasználóról. Összevetve a klasszikus kérdőív alapú rendszerekkel, a FLIGBY a személyiségkép-elkészítésnek valószínűleg az egyik legélvezetesebb módja. Mivel pedig a szimuláció az úgynevezett 21. századi készségeket (kommunikációt, az együttműködést, a csapatmunkát, a kreativitást, az innovációt, a kritikus gondolkodást, a problémamegoldás készségeit és kompetenciáit) veszi lapul, így a napjainkban elvárt tulajdonságok meglétéről is biztos képet ad.

Érzékelhető, hogy a FLIGBY által preferált magatartás, az együttműködésre építő, felelős hozzáállás az üzleti életen kívül minden társas együttműködés és emberi kapcsolat alapja is egyben. Mára, amikor a technológiát és a tudományt már hihetetlenül összetetté fejlesztettük, az ember fizikai teljesítőképességét a határokig toltuk, a lelki egyensúly, a társas kapcsolatok terén merül fel talán a legtöbb feladat, és a legnagyobb fejlődési lehetőség, amihez a FLIGBY élvezetes támogatást nyújt.

Nem utolsósorban érdemes kitérni arra a kevésbé számszerűsíthető, de nekünk sokat jelentő megközelítésre is, ahogyan a FLIGBY a magyar vonatkozásokat hangsúlyozza. Csíkszetmihályi Mihály mindig büszkén vállalta magyar származását, nem véletlen hát, hogy a sok megkeresés közül végül a Professzor egy szintén magyar gyökerű vállalkozással, az ALEAS Simulations csapatával társult a „Jó üzlet”-könyv szimulációs feldolgozására. Azt pedig, hogy az egyébként angol nyelvű és nemzetközi közönségnek készült játék mennyire gazdag magyar utalásokban (a kaliforniai borászat magyar megteremtőjére való utalástól, a „Turul” borászat elnevezésen át, a tokaji bor iránti elkötelezettség bemutatásáig) leképezi a Flow egyik mélyebb, Buzády Zoltán által is vallott gondolatát: "...a vállalkozást (és az emberi életet) akkor könnyű Flow-ba lendíteni, ha az jó ügyet szolgál és felelősséggel jár el az őt megteremtő közösség irányába is."

Köszönöm Buzády Zoltánnak és a ALEAS-nak a FLIGBY kipróbálásának lehetőségét!

 

Felhasznált irodalom:

  • Csíkszentmihányi Mihály: FLOW – Az áramlat pszichológiája, Akadémiai Kiadó Budapest, 2001.
  • Csíkszentmihályi Mihály: Jó üzlet – Vezetés, áramlat és az élet keresése, LEXECON Kiadó Győr, 2009.
  • Missing Link Discovered – Integrating Csikszentmihalyi’s Flow Theory into Management and Leadership Practice by using FLIGBY© – the Official Leadership Game, ALEAS Simulations Inc. Los Angeles 2015.

A bejegyzés trackback címe:

https://fligbymagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr7913563831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása